My Personal business journey

My personal business journey


Een interview met Marlous.


Ben je altijd al ondernemer geweest?

Nee, ik heb ongeveer 8 jaar lang voor een grote corporate gewerkt. Ik heb hier met ontzettend veel plezier gewerkt en heel erg veel geleerd. De ervaring die ik hier heb opgedaan is van enorme waarde in mijn eigen ondernemersreis geweest. Veel van die ervaringen komen dan ook terug in mijn mentorship van 3 maanden.


Waarom heb je de keuze gemaakt om te ondernemen?

Eigenlijk omdat ik niet meer op m’n plek zat. Ik kreeg te maken met een nieuwe leidinggevende waar ik totaal geen match mee voelde. Ik ging met tegenzin naar werk. Daarnaast was ik al begonnen met fotograferen voor mezelf. Dat pakte goed uit en heb een bold move gemaakt en besloten daar voor te gaan.


Hoe ben je er op gekomen om je te focussen op ondernemers?

Dat heeft er eigenlijk mee te maken dat ik ondernemers wil helpen door sneller op het punt te komen waar ik nu ben. Ik heb hier 5 jaar over gedaan, maar dit kan zo veel sneller en makkelijker. Ik kan inmiddels wel zeggen dat ik de ondernemer ben die ik hoor te zijn, maar dit is een behoorlijke zoektocht voor mij geweest. Ik veranderde zo vaak van ideeën, ik had heel vaak een andere fotografiestijl, dan kwam ik weer met een nieuw aanbod maar hield ik dat maar een maand lang vol, ik voelde me heel vaak niet goed genoeg, en had soms last gehad van het impostersyndrome. En dat kwam allemaal doordat ik te ver van mezelf verwijderd was. Ik heb van begin af aan niet goed nagedacht over wat ik belangrijk vind en welke ervaringen mij hebben gevormd tot de persoon die ik ben. Inmiddels weet ik dit wel en daar is mijn nieuwe aanbod dan ook op gebaseerd: “Ondernemers transformeren naar de ondernemer ze willen zijn.”

Hoe ben je op de inhoud van dit traject gekomen?

Ik ben er heilig van overtuigd dat elke ondernemer een soort rode draad door zijn levensgeschiedenis heeft lopen. Het is datgene waar je vroeger al blij van werd, waar je de mooiste herinneringen aan hebt en waar je tot op de dag van vandaag nog steeds gelukkig van wordt. Mijn rode draad is creativiteit en mensen doorgronden, hun kern vinden en daar hun potentie in zien. Ik haal daar enorm veel plezier uit, vroeger al. Ik wilde deze twee dingen combineren, best of both worlds.

Vond je het spannend toen je deze keuze maakte?

Zeker. Dat vind ik nog steeds. Maar precies dat is het ondernemerschap. Onzekerheden spelen een ontzettend grote rol, je moet alleen weten hoe je hier goed mee omgaat. Het heeft heel veel met een positieve mindset te maken. Wanneer jij gelooft in jouw aanbod en jouw onderneming, dan is dat een kwestie van volhouden en patronen aanleren waardoor je de positieve mindset kunt vasthouden - ook na een setback.


Welke belemmerende gedachten had je?

Waarschijnlijk herkenbaar voor velen, bijvoorbeeld “wie zit er nou te wachten op nog een coach?”


Welke gedachtes/gewoontes hielpen jou vooruit?

Ik heb geleerd om niet te veel aandacht te besteden aan deze belemmerende stemmetjes in mijn hoofd. Tuurlijk heeft ons brein een ‘veiligheidsmechanisme’ waardoor we wel moeten nadenken over mogelijke risico’s. Maar mijn brein weet inmiddels ook dat een groot gedeelte van die gedachten niet realistisch zijn. Op het moment dat ik te veel aandacht geef aan een angst zal deze groeien. Als je dit weet, kun je de gedachtes die jou positief beïnvloeden bewust meer aandacht geven en je daar focussen op groei.


Ook geloof ik in een sterke fysieke en mentale gezondheid. Je bent minder weerbaar wanneer jij niet lekker in je vel zit en vooral heel snel geprikkeld bent. Ik heb voor mezelf een ochtenroutine gecreëerd waardoor ik meer ruimte kreeg voor mijzelf om tijd te besteden aan de dingen die ik belangrijk vind. Zoals rustig opstarten, vaatwasser leeghalen, lezen, vitamines nemen (ja zelfs dat schoot er af en toe bij mij in), een wandeling maken, yogalesje volgen, gezond ontbijtje maken, rustig wakker worden voordat de kids beneden zijn.


Is er iets verandert in jouw leven toen je de keuze had gemaakt?

Dat ene uurtje dat ik vroeger op sta heeft voor mij ontzettend veel te weeg gebracht. Ik merk dat het effect heeft op alles.. mijn relatie, mijn huis op orde, relaxter naar mijn kinderen toe. Eigenlijk heeft het mij veel vrolijker en gezelliger gemaakt, bovendien werk ik nog elke dag met heel erg veel zin en heb ik dus onlangs een compleet nieuw aanbod neergezet. Daarnaast heb ik afgelopen jaar twee andere ondernemingen gestart: Studio Velix én Happening Events.


Als je nu terugkijkt, is er iets wat je anders zou hebben gedaan?

Dan was ik eerder begonnen met mijzelf prioriteit te geven. Ik cijferde mezelf constant weg, het was zelfs zo erg dat ik af en toe niet eens meer m’n tanden poetste als ik ‘s ochtends de deur uit ging. Het klinkt als iets kleins, maar juist omdat het zo klein is vind ik het zo beeldend van hoe erg het met je gesteld is. Daarnaast zou ik eerder de juiste mensen om mij heen hebben verzameld. Iemand die mij bij de hand neemt en het beste met mij voor heeft. Doordat je iemand hebt die naast je staat voel je je een stuk krachtiger en durf je veel meer voor jezelf te gaan staan.


Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?

Je staat er niet alleen voor. Er zijn ontzettend veel ondernemers met een enorme bak aan levenservaring die ze met jou willen delen. Verzamel de juiste mensen om je heen, daag jezelf uit op mentaal en fysiek vlak en durf eens buiten jouw comfortzone te stappen. Want jouw groei bevindt zich niet binnen de gebaande paadjes, maar juist daarbuiten