Bo de Wit

A Personal Business Story


Een interview met Bo de Wit, eigenaresse van 'Broodje Dunner'.


Vertel eens over jouw onderneming?

Ik ben oprichtster van Broodje Dunner en verkoop e-books met recepten. Deze recepten vormen een leefstijl waar je mee afvalt, gewicht kun behouden of gewoonweg gezond mee kunt leven. Veel mensen herkennen de eeuwige struggle van losgaan in het weekend en daarna weer terug in het normale patroon. Met mijn e-books en recepten leer ik hoe je dit voorkomt, sterker nog ik leer hoe je hier jouw leefstijl van kunt maken en nooit meer met die struggle te maken hebt.


Ben je altijd al ondernemer geweest?

Nee, ik heb heel lang in de horeca gewerkt, maar voelde me wel altijd al ondernemer. Ik vond al snel dat ik dat ik te weinig verdiende. Ik werkte heel hard voor een ander en als ik zag hoe mijn baas daar beter van werd wilde ik dat ook. Ik wilde niet meer verdienen voor een ander, maar voor mezelf.


Waarom heb je de keuze gemaakt om te ondernemen?

Stefan, mijn partner (ook ondernemer), heeft mij hier in gestimuleerd. Hij heeft de juiste woorden gebruikt om mij te motiveren. “Als je de uren die je nu maakt voor een ander nou eens naar jezelf omrekent? Tel uit je winst.” Zo simpel, maar zo duidelijk. Stefan is wel echt onderdeel geweest van mijn ondernemersreis, hij vult mij aan en motiveert mij op de juiste manier.

Foto van Heidi en haar dochter Mana..

Hoe ben je op het idee van Broodje Dunner gekomen?

Ik werkte al een tijdje in de shop van Stefan waar we o.a. skatekleding verkochten. Helaas brak toen corona uit en alles moest op slot. We zijn met z’n tweeën aan tafel belandt en hebben elkaar de vraag gesteld: “wat gaan we nu doen?” Ik was op dat moment 20 kilo afgevallen en besloot er een boek over te schrijven.

Met dit idee werd ik al snel met mijn neus op de feiten gedrukt, want voor een boek heb je een budget nodig en dat had ik niet. Ik besloot het daarom gewoon te gaan typen in een .pdf bestandje. 4 dagen later was het klaar. Ik maakte een Instagram account aan en zette het online. Bij interesse stuurde ik het bestandje per mail toe, voor een leuke prijs van €10,-. Dat werd goed opgepikt, vooral in Harderwijk, de stad waar ik woon.

Hoe lang duurde het voordat de verkoop op stoom kwam?

Dat verliep eigenlijk heel vlot en mijn vriendin Roxanne Kwant heeft hierbij een handje geholpen. Ik heb haar gevraagd een gerechtje van mij te delen online en toen is het gaan lopen. Er kwamen veel meer klanten bij uit heel Nederland. Ik herinner mij nog dat ik de hele avond mailtjes heb verzonden met de downloadlink. Eigenlijk is mijn e-book toen viral gegaan en werd de urgentie voor het hebben van een website groter. Binnen een uur had ik een website gebouwd, waardoor mensen het e-book konden kopen.


Je bent ook meer online gaan delen van jezelf, waarom?

Als ik een foto post van mijn recepten dan doet die het niet per se goed. Maar wanneer ik iets op mijn stories plaats dan heb ik een hoge engagement. Ik merkte al snel dat dit de beste manier was om mensen te inspireren. Dit blijkt te werken.


Je bent viral gegaan in het begin, hoe zorg je er nu voor dat je genoeg verkoopt?

Ik ben continu bezig met wat ik beter zou kunnen doen. Als ik dan een dag geen bericht heb gehad, voelt het alsof ik niet gewerkt heb omdat ik niemand heb kunnen helpen. Ik wil daarom constant draaiende blijven, ik wil constant mensen blijven helpen want daar word ik blij van en dat is wat ik verkoop, een gelukkige leefstijl. Ik heb onlangs een community gestart waar inmiddels 25 leden in zitten en we daar elke dag met elkaar berichten kunnen delen met elkaar.


Waarin zou je nog willen groeien?

Ik wil meer hulp bieden met afvallen, maar ik denk dat er nog zo veel meer leuke dingen zijn die ik kan doen. Ik zou graag meer workshops willen geven aan bedrijven over een gezonde leefstijl, maar mijn allergrootste droom is een soort Hello Fresh worden of verspakketten verkopen i.s.m. de AH of de Jumbo.


Wat houdt je tegen om nú niet al jouw droom te verwezenlijken?

Ik heb het gevoel dat ik nog niet alles uit de e-books heb gehaald. Mijn focus ligt nu nog op de groei van Broodje Dunner. Daarnaast heb ik nu te weinig tijd om aan die toekomst te werken omdat mijn dochter River nog zo klein is. Als zij straks naar school gaat voel ik meer ruimte daarvoor.


Heb je belemmerende gedachtes die jou tegenhouden?

Als ik het doe, wil ik het goed doen. Branding, alles moet kloppen. Daar heb ik geld voor nodig en tijd, althans dat denk ik. Dus misschien denk ik wel te moeilijk.


Welke gedachtes/gewoontes hielpen jou vooruit?

Ik heb vertrouwen in mij zelf en ik denk f*ck it. Het interesseert met niet zo heel veel wat mensen er van vinden, mensen hebben altijd wel iets te zeggen. Het geeft mij rust als ik besef dat alle content er al ligt. Letterlijk alles is er al om bijvoorbeeld verspakketten te maken, ik moet eigenlijk alleen nog maar de juiste partij vinden om mee samen te werken. Het komt dus wel, maar nu nog even niet.


Waardoor verdwijnen voor jou de beren op de weg?

Ik maak dingen vaak groter in mijn hoofd dan het is, waardoor het nemen van een eerste stap lastig is. Maar als ik eenmaal ga, dan is er geen weg meer terug. Ik heb dan misschien wel beren op de weg, maar ik ben er niet constant mee bezig. Daarnaast geloof ik ook wel in timing, dat er vanzelf dingen op je pad komen. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het goed komt.


Ben je de ondernemer geworden die paste bij jouw toekomstvisie?

Ja dat denk ik wel. Mijn manier van werken heeft tot nu toe altijd goed uitgepakt. Broodje Dunner voelt voor mij veilig. Ik neem niet snel iets aan van anderen en kies mijn eigen pad. Dat heeft er voor gezorgd dat ik wel vertrouwen heb in mijn aanpak, in mijzelf eigenlijk.


Als je nu terugkijkt, is er iets wat je anders zou hebben gedaan?

Nee, ik denk dat hoe ik het heb gedaan ook wel echt is wie ik ben: In het donker een broodje gesmeerd en blaadjes sla erop en online knallen, dat is echt wie ik ben. Dat is ook vaak de feedback die ik krijg: “je bent anders dan anderen, recht voor je raap”. Ik ben gewoon lomp en dat past bij mij, als ik een boer moet laten dan moet ie eruit. Ik volg mijn gevoel en dat gaat tot nu toe goed.


Wat zou je andere ondernemers willen meegeven?

Volg je gevoel, niet te veel naar anderen luisteren. Vooral niet naar mensen die 200 stappen achter lopen. Je hebt mensen om je heen nodig die het snappen, neem dingen aan van mensen die het beste met je voor hebben.


Wil je meer weten over Bo en haar e-books?

Neem dan een kijkje op haar website: www.broodjedunner.nl. Geen dieet, maar een lifestyle.

133 recepten om normaal af te vallen, zonder afstraffen, zonder cravings maar met mega lekkere gerechten.

Gemaakt vanuit haar eigen ervaring, puur, eerlijk en geen mooie praatjes. 

Foto van Heidi met haar zoon Scott.